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Nonoccupational and occupational disability benefits 
are available to you when you are unable to work. 

If you are receiving nonoccupational or occupational 
disability benefits or a disability retirement annuity, 
you may be gainfully employed within certain limits 
detailed in this chapter. You do not need to resign to 
become eligible for nonoccupational or occupational 
disability benefits. Members also accrue service credit 
while receiving both types of benefits.

Disability payments may be electronically deposited. 
See “Direct Deposit” in Chapter 10.

Nonoccupational disability benefits
Eligibility
If you are a full-time teacher, you must have three 
years of service credit, have become disabled while 
teaching (or within 90 days of teaching), and use all 
accumulated sick time to qualify for nonoccupational 
disability benefits. 

If you are a part-time or substitute teacher, you are 
eligible for disability benefits if you have three years 
of service credit and have worked as a teacher for at 
least 340 hours in either the school year in which the 
disability occurs or the preceding school year. Your 
disability must have occurred within 90 days of your 
last day of teaching.

Service credit under the State Employees’ Retirement 
System of Illinois (SERS), the State Universities 
Retirement System (SURS), and the Illinois Municipal 
Retirement Fund (IMRF) count toward your eligibil-
ity for a disability benefit and the total period during 
which the disability benefit is payable unless such ser-
vice is concurrent with your TRS service.

Application procedures
Approximately one month before your accumulated 
sick leave expires, you must notify us in writing and 
request a disability application packet. Your request 
should include your:

•	 name, 
•	 Social Security number or TRS member ID, 
•	 current mailing address, 
•	 email address, 
•	 phone number, 
•	 type of disability and due date if pregnant,
•	 last day worked (or will work), and 
•	 last day that paid sick leave or unpaid sick leave 

is exhausted.
Forms must be completed by you, your current 
employer, and two state-licensed physicians (one phy-
sician in cases of pregnancy). The physicians’ reports 
must be based on examinations that occurred within 
90 days of your last day of teaching. 

When an individual is employed under an agreement 
for fewer than 12 full months, neither the 31-day 
requirement nor the sick leave utilization require-
ment is satisfied during periods not covered by 
the agreement.

Applying if time elapsed since you last worked 
You must exhaust your employer-granted sick leave 
before receiving a disability benefit. However, your 
disability eligibility is still dependent on providing evi-
dence of disability as determined by physician exams 
conducted within 90 days of your last day of active 
teaching and subsequent annual exams if one year 
or more passes before you apply for TRS disability 
benefits. One physician is required for pregnancy and 
all other reasons require two physician examinations 
throughout the duration. 

If you become ill or injured, TRS can help. 

Chapter 13: 
Disability Benefits 
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Benefit amount
Your nonoccupational disability benefit is equal to 
40 percent of the greater of the contract rate in 
effect at the time the benefit becomes payable or the 
contract rate on the date your disability began. If you 
are a noncontractual teacher, we use an annualized 
salary rate based on your actual earnings to deter-
mine your benefit. 

Annual increases
On Jan. 1 following the fourth anniversary of the 
effective date of your disability benefit, your monthly 
benefit will increase 7 percent. Thereafter, your bene-
fit increases by 3 percent of the current benefit each 
Jan. 1.

Employment limitations
As a recipient of a disability benefit, you are prohib-
ited from teaching in any capacity and gainful employ-
ment. “Gainful employment” is defined as earning 
more than $10,000 per year or the proportional ratio 
if less than a calendar year while in receipt of a disabil-
ity or occupational disability benefit. 

If you exceeded the earnings limitation of $10,000 per 
calendar year or the proportional ratio if less than a 
calendar year, your disability benefits will be termi-
nated. You will be required to repay TRS any disability 
benefits you receive after the termination date if your 
benefit is terminated.

Duration of benefits
Nonoccupational benefits cease if you:

•	 resume teaching (See “Law allows limited, part-
time teaching.”);

•	 engage in or are able to engage in gainful 
employment; 

•	 are no longer disabled;

•	 have received benefits for a period equal to one-
fourth of your service credit;

•	 request termination of the benefit; or 

•	 become eligible and apply for a disability or age 
retirement annuity.

Temporary disability benefits due to pregnancy 
expire six weeks following a normal delivery, or eight 
weeks following a Cesarean delivery. However, if com-
plications arise during pregnancy or delivery, the dis-
ability period may be extended. With the submission 
of appropriate medical documentation, the member 
may remain on disability until she no longer qualifies 
for benefits. 

If a disability benefit is discontinued because you 
resume teaching in a non TRS-covered position or are 
otherwise gainfully employed and you are disabled 
again due to the same cause within 90 days, the ben-
efit will resume at the previous rate once we receive 
written notification and verification of your disability 
and you are no longer receiving salary.

You may be eligible to transfer from a nonoccupa-
tional disability benefit to a disability retirement 
annuity or an age retirement annuity. The effec-
tive date of the retirement annuity is the first day 
of the month after we receive your disability retire-
ment annuity application form or age retirement 
annuity application form. Please refer to Chapter 8: 
“Retirement Benefits” and, in this chapter, “Disability 
Retirement Annuity” eligibility requirements.

* Eligibility for salary ceases is equal to the later of the date last worked plus 31 days or when sick leave 
days are completely exhausted. 

** If sick leave is not paid by the employer, the date sick leave would have been exhausted had the 
member been paid by the employer.

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives written notice 
of disability.

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives all documenta-
tion required by law. 

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives all documenta-
tion required by law.

Yes No

Yes NoNo Yes
Benefits become payable 
from the later of the 31st 
calendar day the member 
is absent from teaching 
due to the disability for 
which benefits are sought 
or exhaustion of the 
member’s sick leave**. 

Member files written notice of disability within 90 days from the later of 
commencement of disability or the date eligibility for salary ceases*.

TRS receives all documentation within six months from 
the later of the commencement of disability or eligibility 
for salary ceases.

TRS receives all documentation within six months of 
written notice of disability.

Effective date



26

Benefit amount
Your occupational disability benefit is equal to 
60 percent of the greater of the contract rate in 
effect at the time the benefit becomes payable or the 
contract rate on the date your disability began. This 
benefit is reduced by any amounts you receive under 
workers’ compensation. Once workers’ compensation 
benefits expire, we will pay the full 60 percent if you 
remain eligible for the benefit. 

Annual increases
On Jan. 1 following the fourth anniversary of the 
effective date of your disability benefit, your monthly 
benefit will increase by 7 percent. Thereafter, your 
benefit increases by 3 percent of the current benefit 
each Jan. 1. 

Employment limitations
As a recipient of a disability benefit, you are prohib-
ited from teaching in any capacity and gainful employ-
ment. “Gainful employment” is defined as earning 
more than $10,000 per year or the proportional ratio if 
less than a calendar year while in receipt of a disability 
or occupational disability benefit. 

If you exceeded the earnings limitation of $10,000 per 
calendar year or the proportional ratio if less than a 
calendar year, your disability benefits will be termi-
nated. You will be required to repay TRS any disability 
benefits you receive after the termination date if your 
benefit is terminated.

Occupational disability benefits
Eligibility
No minimum service requirement must be met before 
you are eligible to receive occupational disability ben-
efits. However, you must be working in a TRS-covered 
position and have been disabled due to a duty-related 
injury or illness as determined by the Illinois Industrial 
Commission or your employer’s workers’ compensa-
tion insurance carrier to be eligible for this benefit. If 
you are a part-time or substitute teacher, you are also 
eligible for occupational disability benefits.

Members who are receiving payments from their 
employer’s workers’ compensation insurance com-
pany should retain all pay stubs or be able to pro-
vide detailed benefit payment records. TRS may be 
able to grant service credit for members on workers’ 

compensation who do not earn a full year of service 
credit in the year workers’ compensation benefits 
were received. 

Application procedures
To receive a benefit, notify us in writing that you are 
seeking an occupational disability benefit and request 
a disability application packet. We will require verifi-
cation that the disability was duty-related from you, 
your employer, and two state-licensed physicians. 
Each physician’s report must be based on an examina-
tion that occurred within 90 days of your last day of 
teaching. In addition, we must receive a copy of the 
adjudication by the Illinois Industrial Commission or 
the award by the insurance carrier with which your 
employer has a workers’ compensation policy with a 
finding that the disability was employment-related.

TRS receives all documentation within six months 
from the later of the commencement of disability or 
the last day for which salary is paid.

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives written notice 
of disability.

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives all documenta-
tion required by law. 

Benefits become pay-
able on the date TRS 
receives all documenta-
tion required by law.

TRS receives all documentation within six months of 
written notice of disability.

Yes No

Yes NoNo Yes
Benefits become pay-
able on the date after 
the last day for which 
salary is paid.

Member files written notice of disability within 90 days from the later of commence-
ment of disability or the last day for which salary was paid.

Effective date
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Duration of benefits
Occupational disability benefits cease when you:

•	 resume teaching (See “Law allows limited, part-
time teaching.”);

•	 engage in or are able to engage in gainful 
employment; 

•	 are no longer disabled;

•	 request termination of the benefit; or 

•	 become eligible and apply for an age retire-
ment annuity.

If the disability benefit is discontinued because you 
resume teaching in a non TRS-covered position or are 
otherwise gainfully employed and you are disabled 
again due to the same cause within 90 days, the ben-
efit will resume at the previous rate once we receive 
written notification and verification of your disability 
and you are no longer receiving salary. 

You may be eligible to transfer from an occupational 
disability benefit to an age retirement annuity if you 
meet age and service credit requirements. The effec-
tive date of the retirement annuity is the first day of 
the month after we receive your age retirement annu-
ity application form. (See Chapter 8: “Retirement 
Benefits,” for the eligibility requirements for an age 
retirement annuity.)

You may choose to take a nonoccupational bene-
fit even if you have an employment-related disability. 
This election cannot be changed at a later date. 

Disability retirement annuity
Eligibility
If you remain disabled after the nonoccupational dis-
ability benefit eligibility period has expired, you are 
eligible for either a disability retirement annuity or an 
age retirement annuity (if you meet the age and ser-
vice credit requirements). You may switch to either 
a disability retirement annuity or an age retirement 
annuity (if you meet the requirements) at any time 
while you are receiving a nonoccupational disability 
benefit. (See Chapter 8: “Retirement Benefits” for 
information about an age retirement annuity.) No ser-
vice credit is earned while you are receiving a disabil-
ity retirement annuity.

Application procedures
When the eligibility period for nonoccupational dis-
ability benefits is due to expire, we will notify you. 
Before the benefit expires, you may either send us 

a letter or call us to request a transfer to a disability 
retirement annuity or an age retirement annuity.

Effective date
The disability retirement annuity is effective:

•	 the day following the last day for which disability 
benefits are payable or

•	 the first of the month after we receive your 
completed disability retirement annuity 
application form.

Benefit amount
Your disability retirement annuity is the greater of:

•	 35 percent of the greater of your last annual con-
tract salary or your annual contract rate on the 
date your disability began (we use an annualized 
salary rate based on actual earnings for noncon-
tractual teachers);

•	 the amount computed by the retirement formula 
reduced by 0.50 percent for each month you are 
under age 60 with less than 20 years of service 
credit; or

•	 the amount computed by the retirement formula 
reduced by the 0.50 percent for each month you 
are under age 55 with 20 years of service credit; or

•	 the amount computed by the retirement formula 
with no reduction if you are age 55 or older with 
at least 20 years of service credit.

Your initial benefit will be increased by the amount 
of any annual increases that you have been granted 
while you were receiving a nonoccupational 
disability benefit.

Employment limitations
While you are receiving a disability retirement annu-
ity, you may not be employed by any other public or 
private school, college, or university in a teaching 
position, including subbing and tutoring. 

However, gainful employment in any area other than 
teaching is permitted or in any area of TRS-covered 
or SURS-covered employment as indicated under 
“Law allows limited, part-time teaching.” The com-
bined income from the disability retirement annuity 
and the earnings from the nonteaching occupation 
cannot exceed the salary rate upon which the annuity 
was based. If you have earnings above this limit, your 
disability retirement annuity may be reduced or sus-
pended. If your earnings from a nonteaching occupa-
tion exceed the salary rate upon which your disability 
retirement annuity benefit was based, your benefit 
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will be terminated including Teachers’ Retirement 
Insurance Program (TRIP) insurance. 

For those returning to employment in any area other 
than teaching, the salary rate for purposes of this 
calculation will increase 15 percent after you have 
received a disability retirement annuity for 10 years.

Duration of benefits
The disability retirement annuity will continue until:

•	 your disability ceases, or

•	 you resume teaching (See “Law allows limited, 
part-time teaching.”), or

•	 you are eligible and apply for an age retire-
ment annuity.

If you resume teaching in a non TRS-covered position 
after receiving a disability retirement annuity and are 
disabled again for the same cause within 90 days, the 
benefit will be reinstated at the previous rate after 
we receive your completed disability benefit appli-
cation form and required medical documentation. 
In this case, benefits will begin the day following the 
last day for which you are paid by your employer. 

Annual increases
Your disability retirement annuity will increase annu-
ally beginning the Jan. 1 following the fourth anniver-
sary of the date you were granted a disability benefit.

If the first annual increase follows the fourth anniver-
sary of the date you were granted a disability benefit, 
the increase will be 7 percent of the current annuity. 

After the initial increase, your annuity will increase by 
3 percent of the current benefit each Jan. 1.

Law allows limited, part-time teaching
The law allows individuals who have received TRS 
disability benefits for one year or more to return to 
teaching if their medical conditions improve, allowing 
part-time work. 

On a limited basis, you may tutor, substitute, or 
part-time teach for a TRS-covered or SURS-covered 
employer without loss of your disability benefit. Your 
combined earnings from your teaching and your dis-
ability benefit cannot exceed 100 percent of the 

salary rate upon which the benefit was based under 
the limited, part-time teaching law. 

For those returning to teaching with a TRS-covered or 
SURS-covered employer under the limited, part-time 
teaching law, the salary rate for purposes of this cal-
culation will not increase 15 percent after receiving a 
disability retirement annuity for 10 years.  

If you exceed the salary rate upon which your benefit 
was based, your benefit will cease including Teachers’ 
Retirement Insurance Program (TRIP) insurance.

You may not teach for any employers not cov-
ered by TRS or SURS. This includes tutoring and 
substitute work. 

Part-time is defined as “employed for fewer than 
four clock hours per day or fewer than five days 
per week.”

If you plan to return to teaching on a limited basis, 
you must contact us to request a Limited Return to 
Work Program Certification form. This form must be 
completed and returned to us prior to your return to 
teaching. We will acknowledge receipt of the form 
and confirm your eligibility.

This law applies to all members receiving nonoccupa-
tional disability benefits, occupational disability bene-
fits, and disability retirement annuities.

Medical examinations
To substantiate your continued eligibility for any type 
of disability benefits, we may require additional med-
ical examinations and request medical and other 
records. The frequency of re-examination is governed 
by individual circumstances; however, you must have 
medical examinations at least once a year while you 
are receiving nonoccupational or occupational dis-
ability benefits. If you are receiving a disability retire-
ment annuity, periodic medical examinations may 
be required. If you do not submit to medical exami-
nations or provide the necessary information, your 
benefits will be discontinued, including insurance, if 
applicable, until you consent to the examination. If 
your refusal continues for one year, all rights to your 
annuity will be revoked.  




